<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1035699933117842&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Derfor burde du bruke Google Analytics

6 min lesetid

Er du en av de som syns Google Analytics er uforståelig, som gjerne skulle satt seg ordentlig inn i det, men ikke vet hvor du skal starte?  Slapp av - du er ikke alene.

For mange føles Google Analytics som et kaos med tekniske rapporter og informasjon som er vanskelig å forstå. Tanken på en haug med data, grafer og diagrammer skremmer, og det er derfor enklere å dytte det til side og tenke at man skal sette seg inn i det på et senere tidspunkt - som for mange aldri skjer.

Det er forståelig, men veldig farlig.

La oss se på forskjellen på en fysisk butikk og en nettbutikk.
I en fysisk butikk har du mulighet til å se kundens bevegelsesmønster, prate med dem og få kunnskap om kundegruppen, slik at du vet hvilken vei som er riktig å gå.
Den muligheten har du ikke som eier av en nettbutikk, med mindre du bruker et analyseverktøy som Google Analytics.

Verktøyet gir deg tilgang til hundrevis av rapporter som du kan tilpasse til ditt formål, men de grunnleggende oversiktsrapportene inneholder mer enn god nok informasjon.
De viktigste rapportene du bør bli kjent med er:

 • Sanntid
  Viser deg hvem som er på nettbutikken din i det øyeblikket, hvor de kommer fra, deres geografiske beliggenhet og hvilke sider de surfer på.
  Med denne rapporten kan du se om en kampanje driver trafikk og overvåke de umiddelbare effektene.

 • Målgruppe
  Inneholder rapporter som forteller deg hvem som besøker nettbutikken din. Du får grundig innsikt i demografi (alder og kjønn), geografi (språk og sted) og hvilke enheter kundene dine bruker.
  Du kan se totalt antall besøkende, nye kontra returnerende kunder, antall sidevisninger og fluktfrekvens (hvor mange som forlater nettbutikken din).

 • Brukeranskaffelse
  Gir deg informasjon om hvilke kanaler kundene kommer fra.
  Denne informasjonen er verdifull når det kommer til markedsføring. Vet du hvilke kanaler kundene dine kommer fra, kan du fokusere på de som er mest effektive for deg.

 • Atferd
  Inneholder rapporter som er utformet for å hjelpe deg med å identifisere hvordan besøkende navigerer nettbutikken din, slik at du får forbedret innholdet der det trengs.
  Dette øker konverteringen din!
  Du kan se hvor høy fluktfrekvens nettbutikken har (hvor mange som forlater butikken, og kun har sett på én enkelt side). Er denne svært høy, er det mye som tyder på at kunder blir forvirret når de kommer inn. Da er det mulig du må legge inn “call-to-action”-knapper, rydde opp i kategoristrukturen og/eller gjøre nettbutikken mer profesjonell.

 • Konverteringer
  Her lærer du mer om hva kunder kjøper på nettbutikken din.
  Du ser hvilke produkter de kjøper, antall, og inntektene som genereres av disse produktene. Ved å forstå hvilke produkter som selger godt, får du bedre forståelse av hvilke produkter som passer kunden din best. Det forteller deg blant annet hvilke type produkter du burde markedsføre.
  Du ser inntekt per transaksjon og antall produkter per transaksjon. Hvis antallet produkter per transaksjon er lavere enn ønsket, kan du kanskje dra nytte av å tilby bedre kvantumsrabatter eller fjerne fraktkostnadene hvis kundene handler for et gitt minstebeløp.
  Du ser hvor lang tid kunden bruker (i tid og antall økter) fra beslutning til kjøp. Dersom kundene avlegger en rekke besøk før de gjennomfører kjøpet, kan det være nødvendig å forbedre designet slik at de lettere finner produkt- og kjøpssidene dine.


Kort oppsummert - Google Analytics hjelper deg med å forstå kundene dine, hvor du burde markedsføre og hjelper deg med å optimalisere nettbutikken for salg.

Komme i gang med Google Analytics
Google Analytics skal være enkelt å sette opp, men det kommer an på hvilken plattform/leverandør du benytter. Er du kunde av 24Nettbutikk, er det så enkelt at det du trenger å gjøre er og sende oss sporingskoden så skal vi legge den inn for deg.

 1. Det første du trenger er en Google-konto. Dersom du ikke har det, kan du opprette en her

 2. Gå til Google Analytics og klikk “Start for free” øverst til høyre

 3. For å spore din nettbutikk, gjør ett av følgende:
  - Klikk på Start gratis for å opprette en konto.
  - Klikk på Logg på Analytics for å logge på kontoen din.

 4. På neste steg velger du Nettsted og fyller ut de nødvendige detaljene

 5. Klikk på Hent sporings-ID-en nederst på siden

 6. Er du kunde av 24nettbutikk, sender du den til oss på post@24nettbutikk.no så legger vi den inn

 7. Siste steg er å slå på netthandelssporing
  Du må slå på netthandel for hver rapporteringsvisning du vil se dataene i.
  - Klikk på Administrator, og gå til den aktuelle rapporteringsvisningen.
  - Klikk på Innstillinger for netthandel i RAPPORTERINGSVISNING-kolonnen.
  - Velg for Slå på netthandel.
  - Klikk på Neste trinn.
  - Klikk på Send inn.


Kunnskap er nøkkelen
Å ha grunnleggende forståelse av nettbutikken og kundene dine, er avgjørende for videre vekst i bedriften. Dersom du ikke vet hvilke utfordringer du har eller kjenner kundegruppen din tilstrekkelig, risikerer du å kaste bort både penger, tid og energi på noe du ikke trenger å legge fullt fokus på.

Ingen ønsker å jobbe i blinde, men uten Google Analytics er det fare for at du gjør akkurat det.

Som med alt annet er Google Analytics vanskelig når man ikke kan det, men forhåpentligvis har denne veiledningen hjulpet deg til å bli bedre kjent med det grunnleggende slik at terskelen for å komme i gang ikke er for høy.

For å få en dypere innføring i Analytics, anbefaler vi Google Analytics Academy.
Det er gratis og du kan ta det her


Lykke til med analyseringen!


Vil du høre mer om hva 24Nettbutikk kan hjelpe deg med? Book uforpliktende prat med oss

BOOK ØNSKET TIDSPUNKT

 

Del
Tags
Markedsføring Artikler&Tips Google
Få Nyhetsbrev

Prøv gratis og uforpliktende i 14 dager.

Utforske alle verktøyene og tjenestene du trenger for å starte, kjøre og utvide virksomheten din.
PRØV GRATIS